Wat is het Pegan-dieet (en werkt het)?

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Het duikt steeds vaker het Pegan-dieet, maar wat voor dieet is het eigenlijk en werkt het ook?

Lees verder onder de advertentie


Feitelijk is het Pegan-plan een afgeslankte versie van het Paleo-dieet, waarbij de nadruk zelfs nog meer op verse groenten, fruit en gezonde vetten ligt. Er mag wel vlees en dierlijke producten gegeten worden, maar wel beperkt.

De belangrijkste richtlijn is de glykemische index: een staffel die weergeeft hoeveel invloed de voeding heeft op je bloedsuikerspiegel. Hoe minder die de hoogte ingaat, hoe beter.

Het grootste deel van het dieet bestaat uit fruit en groenten, zoals appels, grapefruit en perzik. Verder is bijna elke groente toegestaan, zolang hun glykemische index (zie de lijst) onder de 69 blijft. Zo zijn bijvoorbeeld bieten, pompoen, (zoete) aardappel en pastinaak niet toegestaan.

In tegenstelling tot een veganistisch dieet bestaat 25 procent van Pegan uit magere dierlijke proteïnen, zoals kip, eieren, vis en mager rundsvlees, liefst vrij van antibiotica.

Gezonde vetten zoals avocado, olijfolie en de meeste noten zijn toegestaan. Havermout, quinoa, amarant, gierst en wilde rijst mag je ook eten.

Wie het Pegan-dieet volgt, mag geen tegen yoghurt, (soja)bonen en pindanoten eten, want die zijn moeilijk verteerbaar en zorgen voor een opgeblazen gevoel, constipatie en winderigheid.

Granen die gluten bevatten zijn eveneens verboden. Dus geen griesmeel, gerst, rogge en tarwe.


Share.

About Author

Comments are closed.