Vet mag toch: koolhydraatarm dieet blijkt veel effectiever

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Een dieet met weinig aardappelen, pasta en brood is niet alleen beter voor de lijn dan vetarm eten, maar is ook nog eens goed voor hart en bloedvaten. 

Lees verder onder de advertentie


Daar is dokter Atkins, of Gwyneth Paltrow, weer. Beiden zijn een voorstander van een dieet waarin aardappelen, rijst, brood en andere koolhydraten niet gegeten mogen worden. Verguisd werden ze voor de mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid: de verloren kilo’s zouden vooral uit water bestaan en er later dubbel bijkomen. Bovendien zouden lijners het gebrek aan koolhydraten compenseren met veel vet in de vorm van vlees en melkproducten. Beiden vol onverzadigde vetzuren en dus slecht voor het hart. Maar een Amerikaanse onderzoek, gepubliceerd in vakblad Annals of Internal Medicine, lijkt dat allemaal te weerleggen.

Bijna 150 mannen en vrouwen met overgewicht werden een jaar lang op dieet gezet. Een groep kreeg niet meer dan veertig gram koolhydraten per dag, dat is 15 procent van de doorgaans aanbevolen hoeveelheid koolhydraten. Ze aten wel veel meer vet: tot veertig procent van hun dagelijkse energiebehoefte.

De andere groep moest minder dan dertig procent van haar energie uit vet halen, wat in lijn ligt met de gebruikelijke voedingsvoorschriften. Caloriëen werden in beide groepen niet geteld. En de deelnemers aan het onderzoek hoefden ook niet meer aan sport te doen.

De groep met het koolhydraatarme dieet kreeg het advies om vooral (onverzadigde) vetten als olijfolie te gebruiken. Boter, met verzadigde vetten, was niet verboden. Ze aten bijvoorbeeld ’s morgens eieren, lunchten met kipsalade en kookten ’s avonds vis of vlees met wat groenten.

Na een jaar bleek dat de groep die weinig koolhydraten at, gemiddeld 3,6 kilogram extra was afgevallen. Bovendien waren de vetarme lijners meer spieren dan vet kwijt, in tegenstelling tot de proefpersonen die de pasta hadden laten staan.

Maar de meest opmerkelijke vaststelling vonden de onderzoekers in het bloed: minder signalen van ontstekingen, wat vaak aan de basis ligt van aandoeningen. Bovendien maten ze ook minder triglyceride, de slechte vetzuren. De groep met het koolhydraatarme dieet had bovendien meer goede cholesterol na de proef dan de controlegroep. De slechte cholesterol bleef bij beide groepen gelijk.

Afvallen met het Atkins dieet? Lees er hier meer over!


Share.

About Author

Comments are closed.