Populaire dieet waarbij je alleen op specifieke tijden eet lijkt ook gezondheidsvoordelen te hebben

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Een dieet waarbij je alleen op specifieke tijden eet en dat ook nog werkt en ook nog eens gezondheidsvoordelen lijkt te hebben. Dat klinkt bijna te mooi klinken om waar te zijn, maar het periodiek vasten dieet wint snel aan populariteit. Misschien ook omdat volgers van dat dieet geen calorieën hoeven te tellen of het aantal koolhydraten terug moeten dringen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het werkt. Met het dieet eet je alleen tijdens een specifieke periode van de dag of om de dag.

Lees verder onder de advertentie


Terwijl de meeste mensen de hele dag door eten en snacken, eten de ‘intermittent fasters’, zoals de volgers van het dieet zich noemen, alleen op vaste tijden. De volgers van het dieet hoeven ook geen calorieën te tellen of te letten op de inname van koolhydraten. ‘Vasten met tussenpozen’ helpt net zo goed bij afvallen als traditionele diëten. Uit onderzoek met proefdieren blijkt ook nog eens dat er mogelijk veel meer gezondheidsvoordelen zijn, van verminderde kans op kanker tot langer leven.

Mensen die periodiek vasten, kunnen binnen redelijke grenzen eten wat ze willen, er zijn geen harde beperkingen voor koolhydraten, vet of iets anders. Over het algemeen blijven de meeste ‘intermittent fasters’ gewoon hetzelfde eten als altijd; het enige dat ze veranderen zijn de momenten waarop ze eten.

Bekende vormen van intermittent fasting (afwisselend vasten) zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten.

Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen per week niet. Daarnaast heb je ook nog vasten gedurende een bepaald aantal uren per dag. , mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt.

Het lijkt erop dat intermittent fasting een gunstig effect kan hebben op sommige waarden in het bloed. Het vet in het bloed daalt in veel studies en hangt samen met de hoeveelheid gewichtsverlies. Een daling in totaal cholesterol en LDL-cholesterol wordt in sommige onderzoeken wel gevonden en in andere niet. Mogelijk is dit afhankelijk van het cholesterolgehalte aan het begin van de studie. Ook de bloeddruk lijkt te verlagen als er ook voldoende gewichtsafname plaatsvindt.

 


Share.

About Author

Comments are closed.