Paleo werkt niet…. Wetenschap haalt ‘holbewonersdieet’ onderuit

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Wetenschapper Dr Sayers haalt het zogenaamde ‘holbewonersdieet’ onderuit. Het paleodieet is een populair dieet waarbij men alleen de fruit-, planten en diersoorten eet waarvan men vermoedt dat onze voorouders die ook aten. Maar een gebalanceerd dieet was volgens Dr Ken Sayers, onderzoeker aan de Georgia State University in Amerika, zeker niet de grootste zorg van onze voorouders. 00paleo03

Lees verder onder de advertentie


‘Zij wilden gewoon genoeg calorieën opnemen om te overleven. Er zijn zelfs aanwijzigingen dat hun manier van eten te vergelijken is met dat van onze beren en varkens. Als taarten in die tijd bestonden en aan de bomen groeiden, zouden ze er zeker van gegeten hebben.’

‘Er is weinig bewijs dat de eerste mensen specifieke diëten hadden of voedselgroepen verkozen of vermeden. Vroegere studies beweren eerder dat onze voorouders omnivoren waren en een eclectische manier van eten hadden’, zegt Dr Sayers in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Quarterly Review of Biology’.

Bovendien leefden de mensen toen minder lang en kwamen de gevolgen van hun manier van eten niet tot uiting. Omdat onze levensverwachtingen vandaag de dag heel wat hoger liggen, kunnen de risico’s van zulke diëten zich nu wel manifesteren. ‘Mensen die zo’n ‘holbewonersdieet’ willen volgen, kunnen dus maar beter eerst nadenken over het effect op lange termijn’, zegt de onderzoeker.

‘Tot slot is het weinig nuttig een dieet van zo lang geleden toe te passen op ons hedendaagse leven. Hun leefwereld, vertering en het voedsel dat ze ter beschikking hadden, waren heel anders dan nu’, besluit Dr Sayers.


Share.

About Author

Comments are closed.