Komijn: het kruid dat je helpt afvallen

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Komijnzaad en komijnpoeder

Komijnzaad en komijnpoeder

Lees verder onder de advertentie


Het kruid komijn gebruik je doorgaans alleen bij het bereiden van exotische gerechten, maar misschien moet je het meer gebruiken. Recent onderzoek bewijst dat het kruid je helpt bij het afvallen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Complementary Therapies in Clinical Practice’ en verhaalt over wetenschappers die een groep van 88 vrouwen volgden, die op een dieet werden gezet met een verminderd aantal calorieën. De helft van hen kreeg daarnaast ook de opdracht om dagelijks drie gram komijnzaad in een potje yoghurt te mengen en dit te eten bij de lunch en het avondeten. De andere groep at de yoghurt puur.

Alle 88 vrouwen verloren gewicht, maar de groep die dagelijks komijnzaad at, viel gemiddeld twee kilogram meer af tijdens de test van drie maanden. Hun BMI daalde ook meer, alsmede de omtrek van hun taille, hun vetpercentage en hun cholesterol.

In Nederland is gemalen komijnzaad ook bekend als ‘djinten’ of ‘djintan’, een verbastering van de Indonesische naam voor komijn ‘jintan’.

De recepten waarin komijn gebruikt wordt zijn erg gevarieerd. In ons land en Vlaanderen maakt men komijnekaas, in India, Griekenland en Turkije is komijn een onderdeel van kerrie en kip tandoori, en in Noord-Afrika kruidt men er tajines en couscous mee. In Turkije wordt het ook gebruikt in çörek. In Spanje wordt komijn in chorizo gedaan. In Mexico maakt het deel uit van de chili con carne en in Duitsland gebruikt men komijn samen met karwij in de likeur Kummel.


Share.

About Author

Comments are closed.