Hormoon ontdekt dat hetzelfde effect heeft als bezoekje aan de sportschool

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Wetenschappers hebben een hormoon ontdekt dat gewichtstoename door toedoen van een vet dieet tegengaat. Daarmee heeft het ongeveer hetzelfde effect als een bezoekje aan de sportschool.
00sportschool
Het hormoon heeft de naam MOTS-c gekregen, zo schrijft scientias.nl. Het hormoon is met name actief in spierweefsel. Het herstelt daar de gevoeligheid voor insuline en bestrijdt door dieet of leeftijd veroorzaakte insulineresistentie (de voorloper van diabetes).

Lees verder onder de advertentie


Onderzoekers van de University of Southern California trekken die conclusie op basis van experimenten met muizen. Ze zetten de muizen op een dieet met veel vet erin. Dat leidt er normaalgesproken toe, zo weet de site, dat de muizen overgewicht krijgen en resistent worden tegen insuline. Maar dat blijft uit als de muizen geïnjecteerd werden met het hormoon MOTS-c. Dan blijkt dat zowel de gewichtstoename als de insulineresistentie sterk wordt onderdrukt en insulineresistentie die het gevolg was van ouderdom terug wordt gedraaid.

Hoewel alle experimenten die de onderzoekers tot nu toe uitvoerden zich beperkten tot muizen, denken de wetenschappers dat de resultaten ook gelden voor mensen, omdat moleculaire mechanismen die MOTS-c in muizen laten functioneren in alle zoogdieren – en dus ook mensen – aanwezig zijn. De onderzoekers willen op korte termijn testen welke effecten het hormoon exact op mensen heeft.


Share.

About Author

Comments are closed.