Hoe gezond is je dieet echt?

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Zijn diëten echt zo gezond als iedereen denkt en wat houden ze nu precies in? De voor-en nadelen van de meest populaire diëten op een rijtje.

Lees verder onder de advertentie


Veganistisch

Wie leeft volgens een veganistisch dieet bant alle dierlijke producten uit zijn leven. Dat betekent geen vlees of vis maar ook geen zuivelproducten of eieren en zelfs wijn, suiker en bier zijn verboden. Deze levenswijze doet vooral wonderen voor je hart en eigenlijk zo goed als alle andere organen. Met veel fruit, groenten, noten en tarwe krijg je de meeste voedingsstoffen binnen en ban je cholesterol en overgewicht. Het is echter wel mogelijk dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt en het dieet is niet altijd even eenvoudig vol te houden als je uit eten gaat.

Vegetarisch

Wie veganistisch te zwaar vindt, kan overstappen op een een vegetarisch dieet waarbij alleen vlees, vis en gevogelte verboden is. Er zijn echter verschillende categorieën; zo zijn er vegetariërs die wel vis eten en vegetariërs die zuivel eten, maar geen eieren. Net zoals bij veganisten bestaat een groot deel van de voeding uit groenten, fruit en noten. Omdat zuivel niet gemeden moet worden, is ook de kans op een tekort aan vitamine B12 kleiner. Toch betekent vegetarisch – en hetzelfde geldt voor veganistisch – niet noodzakelijk gezond. Naast het risico op teveel koolhydraten, kan er ook een tekort aan ijzer en proteïnen optreden. Er wordt dan ook aangeraden om veel groene groenten, soja, cashewnoten, kaas, yoghurt, asperges en eieren te eten.

Rauw

Bij dit dieet mag niks gekookt worden boven 47 graden. In de praktijk komt dit dieet neer op rauwe groenten, fruit, zaden en noten. Dankzij de voedingsstoffen die toegelaten zijn, krijg je veel mineralen en vitaminen binnen. Het nadeel van dit dieet is dat het – naast een mogelijk tekort aan ijzer – moeilijk vol te houden is in de wintermaanden. Je lichaam heeft dan extra weerstand nodig en zonder alle voedingsgroepen loop je risico ondervoed te geraken.

Macrobiotisch

Dit dieet betekent concreet dat je maaltijden vooral bestaan uit granen en groenten en laat absoluut geen ruimte voor verwerkt voedsel en dierlijke producten. Je moet bovendien ook alles goed kauwen voor je het doorslikt. De kans bestaat dat je ondervoed raakt. Bovendien zijn bepaalde groenten zoals tomaten en spinazie verboden terwijl die juist  goede stoffen voor je lichaam bevatten.

Koolhydraten-arm

Simpel: geen koolhydraten en heel veel proteïnen. De meest populaire versies van dit dieet zijn Atkins en South Beach. Koolhydraten schrappen zal je taille goed doen en zorgt ook voor meer energie, zeker als je de slechte koolhydraten zoals wit brood en pasta schrapt. Let wel op dat je ook genoeg groenten blijft eten. TIP: er zijn ook goede koolhydraten zoals bruine rijst, quinoa en fruit die je de energie geven die je nodig hebt.

Zelf afvallen? Kies eerst het dieet dat bij u past! 


Share.

About Author

Comments are closed.