Het mediterraans dieet is goed, maar alleen als je genoeg geld hebt

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Het mediterraans dieet is goed als je lang en gezond wil leven, maar het is wel duur… Uit nieuw Italiaanse onderzoek blijkt echter dat de voordelen van dat dieet een stuk groter zijn voor zij die veel verdienen.

Lees verder onder de advertentie


Seizoensgebonden producten waaronder veel groenten, olijfolie dat aangevuld met een glaasje wijn en dat alles met mate. Dat is de basis van het mediterraans dieet. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je op die manier gezond oud kunt worden, maar nieuw onderzoek, gepubliceerd in de International Journal of Epidemiology blijkt dat de voordelen niet voor iedereen even groot te zijn.

Onderzoekers van het Italian Clinical Research Institute volgden vijf jaar lang 18.000 mannen en vrouwen uit de regio van Molise. Ze stelden vast dat er een link was tussen de eetpatroon en de lagere kans op hart aandoeningen, maar dat bleek vooral te gelden voor de rijkere medemens.

Zo concludeerden dat wie meer dan 50.000 euro per jaar verdient 15 procent minder kans maakt op een hart- of vaatziekte. Mensen met een lager inkomen liepen twee keer zoveel kans om een dergelijke ziekte te krijgen dan de beter verdienende.

De onderzoekers menen dat die resultaten het gevolg zijn van de mogelijkheid dat armere mensen mediterrane producten kopen met lagere voedingswaarden. Nog een andere verklaring zou kunnen zijn dat ‘armen’ vaak fysiek zwaarder werk hebben en minder naar de dokter gaan.


Share.

About Author

Comments are closed.