10 goede redenen om een Glutenvrij-dieet te volgen (en afslanken is er maar een van)

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Vraagt u zich al een tijd af wat u mankeert? Vage of aantoonbare buikklachten, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel of vaak een bolle buik? Mogelijk ook ijzertekort of bloedarmoede of een vermoeidheid die maar niet overgaat? Als u één of meerdere van deze verschijnselen herkent kan dat erop duiden dat u niet tegen gluten kunt. Zo bevatten tarwe, rogge, haver, gerst en spelt het eiwit gluten.

Lees verder onder de advertentie


Coeliakie, oftewel glutenintolerantie is een auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten de darmen beschadigen. Gelukkig voelen de meeste mensen die glutenintolerant zijn zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Granen als tarwe, rogge, haver, gerst en spelt zijn dus taboe in het glutenvrije dieet. Dat geldt ook voor alle producten waarin deze granen zijn verwerkt of mee in aanraking zijn geweest. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen doorgaans binnen enkele weken bij het volgen van een glutenvrij dieet.

De voordelen van zo’n dieet?

1. Het verlicht en behandeld de symptomen van coeliakie en is dan ook de meest voorkomende reden waarom mensen voor een glutenvrij-dieet kiezen.

2. Omdat gluten vaak aanwezig zijn in bewerkte voedingsmiddelen waar veel calorieën inzitten zorgt het voor een hoge calorie inname. Een glutenvrij-dieet zorgt daarentegen voor een vermindering van calorie inname waardoor je gewicht verliest.

3. Wetenschappelijk is aangetoond dat door het gebruik van glutenvrije producten het cholesterolgehalte verlaagd.

4. Ons maag- en darmstelsel wordt geteisterd door een groot aantal stoffen die er eigenlijk niet thuishoren, zoals gluten. Die hebben een slechte invloed heeft op de spijsvertering. Een glutenvrij-dieet is <em>de</em> oplossing voor een betere spijsvertering.

5. Door glutenvrij te eten krijgt het lichaam een stuk minder verwerkte suikers binnen en ook geen voedingsmiddelen met veel fructose. Glutenvrij eten geeft het lichaam de natuurlijke voeding die het nodig heeft. Dat leidt tot meer energie en beter presteren.

6. Voor mensen die last hebben van gewrichtspijn, concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen, artritis en andere neuralgische aandoeningen kan een glutenvrij-dieet de aandoeningen verlichten of verhelpen.

7. Gluten kunnen de oorzaak zijn van acneproblemen. Ook als maar een lichte intolerantie voor gluten heeft. Een glutenvrij-dieet zorgt voor een mooiere en zachtere huid.

8. Een symptoom van glutenintolerantie is depressie als gevolg van een slechte opname van voedingsstoffen. Een glutenvrij-dieet leidt dan ook tot een beter humeur.

9. Bijwerkingen van glutenintolerantie zijn slaapapneu of het rusteloze benen syndroom. Het eten van glutenvrije producten zorgt voor een goede nachtrust.

10. Onderzoekers denken dat het verwijderen van gluten uit de voeding (van een kind) niet alleen gastro-intestinale problemen kan oplossen maar ook bepaalde symptomen van autisme kan verbeteren.

bron: gezondheid.be


Share.

About Author

Comments are closed.