LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!
Mensen die op dieet zijn denken vaak dat hun maag “krimpt” door minder te eten, en dat ze daardoor minder honger hebben terwijl ze toch minder eten. Vraag is alleen of het zo werkt…
Lees verder onder de advertentie
Een kleinere maag die sneller gevuld is, betekent niet noodzakelijk dat je minder honger hebt gedurende de dag.
De theorie klinkt wel aannemelijk. Eet een beetje minder, en het rekbare orgaan dat je maag is zal krimpen, waardoor er minder eten in past. Je voelt je minder hongerig tussen twee maaltijden, gaat minder eten zonder al te veel moeite en valt af.
Het lijkt een simpele manier om gewicht te verliezen, tot je weet hoeveel minder je moet eten om je maag te laten krimpen.
Een studie die gepubliceerd werd in the American Journal of Clinical Nutrition onderzocht bij een groep obesitas patiënten of die theorie klopte. De maag van de deelnemrs aan het onderzoek bleek na vier weken gemiddeld 27% te zijn gekrompen. Maar…ze kregen slechts 600 kcal per dag te eten, ongeveer de helft van wat voedingsdeskundigen adviseren dat een vrouw minimum moet eten als ze gewicht wil verliezen.
Zelfs al zou je maag bij 600 kcal per dag een beetje krimpen, dan is niet altijd goed nieuws. Maag- en darmarts James Lee weet dat een kleinere maag die sneller gevuld is, niet direct betekent dat je minder honger hebt. De chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor je hongergevoel nemen zelfs toe bij mensen die hongerdiëten volgen, waardoor je misschien wel meer honger hebt bij een krimpende maag. Daarenboven benadrukt Lee dat dit soort diëten achteraf voor meer kilo’s zorgen als je weer normaal gaat eten.
Uit het onderzoek van het magazine Gastroenterology blijkt ook dat de magen van mensen met obesitas en overgewicht niet veel verschillen van de maag van iemand met een normaal gewicht. “De grootte van je maag is niet de belangrijkste factor bij het afvallen,” zegt Lee. “In plaats van tegen je eigen lichaam te vechten, kan je beter die hongerregulerende hormonen tevreden houden door veel vezels en eiwitten te eten. Ook ervoor zorgen dat je maag nooit zo leeg is dat je rammelt van de honger, kan overeten tegen gaan”, adviseert Lee. Zijn advies: “eet liever vijf kleine maaltijden per dag dan drie grote, en zorg daarnaast ook voor genoeg slaap om je hongerhormonen onder controle houden.”