Waarom een dieet zonder koolhydraten niet altijd de beste keuze is

0

LIKE op Facebook en blijf altijd op je ideale gewicht!

Omdat suiker dik maakt, stappen veel mensen over op een koolhydraatarm dieet. De vraag is of dat wel zo verstandig is, maar hoe reageert je lichaam daarop? De mogelijke gevolgen van zo’n dieet.

Lees verder onder de advertentie


Veel mensen hebben de afgelopen jaren koolhydraten van hun menu geschrapt. Vaak omdat ze minder suiker willen eten, maar is schrappen van andere meer complexe koolhydraatbronnen, zoals brood, wel zo verstandig? Nee meent Patricia Schutte van het Voedingscentrum. “De voedingswaarde van suiker is laag. Maar wie ook onbewerkte koolhydraten links laat liggen, zoals volkoren rijst, pasta en brood, krijgt op den duur te weinig vezels binnen. In dat geval verarmt de darmflora, waardoor je ontlasting minder zacht wordt. Met als vervelend gevolg obstipatie, oftewel verstopping” zegt in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

In die krant zegt Fred Brouns, emeritus hoogleraar Innovatie in Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht dat er ernstige klachten kunnen ontstaan als de darmflora bij gebrek aan vezelrijke koolhydraten achteruitgaat. Hij stelt dat een gezonde balans van bacteriën in de darmen mede afhankelijk is van koolhydraten – voedingsvezels – die fermenteren. Vezels fermenteren in bijvoorbeeld korteketenvetzuren die de darm gezond houden. Een gebrek aan complexe suikers verhoogt het risico op darmontstekingen en darmziekten, waarbij zelfs het risico op dikke darmkanker stijgt.

En dan is er nog een nadeel aan weinig koolhydraten op het menu. Je gaat meer vetten eten en dan krijg je meestal ook meer verzadigde vetten binnen die de kans op diabetes en hart- en vaatziekten doen toenemen. De wereldwijde aanbevelingen zijn momenteel dan ook om zo’n 50 procent van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Een extreem koolhydraatarm menu maakt dat je weerstand tegen ziekte kan afnemen door de verminderde vezelinname en de invloed daarvan op de darmen.

Of zoals emeritus hoogleraar in de krant zegt: “Je kunt daarom beter matige veranderingen doorvoeren, want die zijn haalbaarder. Kies voor minder geraffineerde suiker en koolhydraten en meer onbewerkte koolhydraatbronnen, zoals zilvervliesrijst, volkoren producten, groenten en fruit. En eet minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten. Vis bijvoorbeeld en plantaardige oliën zoals olijf-, raapzaad- of zonnebloemolie.”


Share.

About Author

Comments are closed.