Wat is beter voor de lijn: minder koolhydraten eten of de hoeveelheid vet in je maaltijden verminderen? Kevin Hall, een onderzoeker van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, gespecialiseerd in het metabolisme, onderzocht het. Zijn conclusie: over het algemeen leiden diëten waarin minder vet gegeten wordt dus tot meer gewichtsverlies.
Hall vroeg 19 mensen met overgewicht om twee keer twee weken te verblijven op een beveiligde afdeling, waar hun eten gemonitord werd. Tijdens het eerste bezoek aten de mensen minder koolhydraten en aten ze evenveel eiwitten en vetten. Tijdens het tweede bezoek aten mensen juist minder vet, maar bleef het aantal koolhydraten en eiwitten gelijk.
In beide gevallen werden er 800 kilocalorieën uit het dieet geschrapt. Daarnaast moesten de mensen elke dag een uur bewegen. Dit gebeurde tijdens beide perioden in de gesloten afdeling.
Hoewel een verlies van 89 gram per dag niet heel veel is, is het wel bijna het dubbele van de hoeveelheid vet die je verliest als er alleen koolhydraten geschrapt worden.
Ondanks deze resultaten wil Hall niet beweren dat het dan altijd maar de beste oplossing is om zo min mogelijk vet te eten. Volgens hem leidt het schrappen van calorieën altijd tot gewichtsverlies en is het maar net de vraag wat bij je past. Alleen zo’n dieet is namelijk vol te houden.
Hall: “Mensen zouden zich eigenlijk helemaal niet druk moeten maken om de specifieke voedingswaarden, zolang alles maar in balans is. Alleen op die manier is een dieet ook duurzaam vol te houden, wat leidt tot een gezond gewicht dat ook bijgehouden kan worden. Daarnaast is dit slechts een kleinschalig onderzoek. Voor harde conclusies is het beter om een groter onderzoek te houden.”
Bron: Today.com/consumed