Wat is het meest gezonde dieet? In een poging deze vraag te beantwoorden, hebben onderzoekers van Yale University de wetenschappelijke onderbouwing van 7 bekende diëten op een rij gezet. Hun conclusie? Koolhydraatarm is niet beter dan vetarm, vegetarisch niet beter dan laag-glycemisch en het oerdieet niet beter dan het mediterrane dieet. Zelfs een gebalanceerde voeding, zoals wordt aanbevolen door het Amerikaanse Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie, komt niet als beste uit de bus. Is er dan geen beste dieet? Toch wel, concluderen de onderzoekers op basis van maar liefst 167 wetenschappelijke publicaties. Een voeding, bestaande uit minimaal bewerkte, natuurlijke producten is beslist gezond en ook nog eens duurzaam. Toevallig (of niet) is dit ook de gemeenschappelijke component van alle 7 onderzochte diëten.
Volgens de Yale-onderzoekers kunnen we het beste kiezen voor écht eten, met nadruk op plantaardige producten als groenten, fruit, noten, zaden en volkoren granen. Als je kiest voor natuurlijke voedingsmiddelen, dan hoef je je geen zorgen te maken over vet, zout of vitamines. Echt eten bevat als vanzelf de goede voedingsstoffen, zo stellen de onderzoekers. In Nederland is zo’n onbewerkte, natuurlijke voeding al enkele jaren bekend onder de naam PuurGezond. PuurGezond staat voor bewust leven, écht eten en gezond genieten. Van het boek “PuurGezond, slank in 8 stappen” van diëtist Karine Hoenderdos zijn inmiddels 4.500 exemplaren verkocht en ruim 250 praktijken van diëtisten en gewichtsconsulenten zijn aangesloten en adviseren volgens de PuurGezond-methode.